ULOŽENE  GOTOVO 143 TISUĆE EURA U MEHANIZACIJU ZA ODRŽAVANJE SPORTSKIH TERENA

Danas je „Mladost“ održala konferenciji za novinare kojoj je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika, Ivana Fočić. Tema pressice bilo je poslovanje tvrtke „Mladost“ s naglaskom na investicijsko ulaganje u 2022. godini.

-Kad se usporedi poslovanje u 2021. i u 2022. godini, ostvaren je rast prihoda za otprilike 12% ili 161. 000 eura, tako da je u 2022. godini ostvaren prihod u iznosu od 1.486.000,00 eura u odnosu na 2022. godinu kad je to bilo 1.326.000,00 eura. Rashodi su rasli za 20-ak %, a uvjetovani cijenama energenata. Dakle, ostvareni su u 2022. godini rashodi od 1.590.000,00 eura i oni su, kao što je rečeno, veći za nekih 240.000,00 eura u odnosu na 2021. godinu kad su iznosili 1.320.000,00 eura. Za usporedbu, jedan račun za električnu energiju u 12. mjesecu za 2021. godinu iznosio je 4.500,00 eura, a u 12. mjesecu 2022. godine iznosio je 11.500,00 eura s time da je to račun koji je HEP smanjio temeljem uredbe Vlade, a inače bi iznosio 28.900,00 eura. Tu dobivate uvid u ono što se događa. Isto se događa i s plinom. Plin u 12. mjesecu 2021. godine iznosio je 11.000,00 eura, a u 12. mjesecu 2022. godine bio je 28.900,00 eura, rekao je direktor Mladost, Ivan Uđbinac.

Tvrtka „Mladost“ u 2022. godini uložila je 142.658,27 eura u kupnju mehanizacije za održavanje nogometnih terena na stadionu „Branko Čavlović-Čavlek“. Održavanje nogometnog stadiona, kategorije kao što je ovaj, zahtjeva posebnu brigu, znanje i vještinu. No, bez adekvatnih strojeva sve je to neodrživo. Svjesna toga, Mladost je kupila traktor namijenjen isključivo za održavanje nogometnih travnjaka, a uz njega je nabavljen i podizač s korpom namijenjen za utovar kvarcnog pijeska. Kupljen je i univerzalni radni stroj zvučnog imena „GIANNI FERRARI“, sa 5 priključaka od ključnog značaja za ovu djelatnost. Nabavljena je ralica za snijeg, usisivač za skupljanje lišća i krutog otpada manje granulacije, rotacijska kosilica namijenjena za košnju nogometnih terena s prirodnom travom, četka za umjetnu travu i  posipač soli koji ima dvojaku ulogu, koristi se za sprečavanje poledice, ali i za prihranu travnjaka i zasjemenjivanje.  Investirano je još i u: vretenastu kosilicu koja služi za učestalo održavanje travnjaka nogometnih terena i poravnavanje visine trave, te profesionalna lajnalicu koja iscrtava i obnavlja linije igrališta na terenima sa umjetnom i prirodnom travom.

Investicijsko ulaganje u 2022. godini završeno je kupnjom još tri profesionalna traktorska priključka za održavanje nogometnih terena: prozračivača travnjaka; četke koja „češlja“ travnjak kako bi uklonila suhe vlati trave i poravnala manja oštećenja terena i posipač za kvarcni pijesak, a nabavljena je i glider mreža koja se koristi za uklanjanje rose s nogometnih terena s prirodnom travom.                                                                                                                                        Direktor Uđbinac, istaknuo je, da je „Mladost“ sredinom godine od Grada preuzela 38 reklamnih površina tzv. City lightova, te 2 reklamna stupa, sa 12 površina. Iako se ovaj posao tek uhodava, vidljivo je da on daje pozitivne financijske rezultate. Pored iznajmljivanja sportskih terena Mladost u svojem opisu poslova ima i Pauk i Parking službe. Vezano za tu djelatnost prošle se godine intenzivno radilo na prilagodbi parkirnih aparata zbog uvođenja eura. Započet je i proces automatske naplate parkiranja na parkiralištu na tržnici, a što će biti završeno u 2023. godini.

Planovi za 2023.  

–Ove godine, zbog 2022., u kojoj smo puno investirali, nismo u mogućnosti krenuti u neke velike projekte. No, naša primarna zadaća je održavanje sportskih objekata i terena, a to ćemo naravno nastaviti i u 2023. godini. Uz redovno održavanje još ćemo investirati u opremu za održavanje, a čime ćemo dodatno podići nivo naših usluga. Svakako planiramo dovršiti, već spomenutu, automatizaciju naplate na parkiralištu na tržnici, a u planu je i zamjena starih i dotrajalih parkirnih automata, rekao je direktor Uđbinac, te naglasio kako se s nestrpljenjem iščekuje rezultate natječaj za obnovu ŠSD „Mladost“, koja će ove godine napuniti 55 godina.

–Sve što se dogodilo u prethodnom razdoblju, Covid krize, tvrtka Mladost značajno je osjetila. Nakon toga, osjetila je i troškove poskupljenja budući da su troškovi energenata značajan dio u ukupnim troškovima poslovanja društva kao i troškovi rada. Osnovna minimalna plaća dva puta je u proteklom razdoblju rasla i tvrtke su se morale uskladiti s time. I opet, kažem, nije to nešto što bi trebala biti neka obaveza koja stvara opterećenje ali nažalost, u smislu troškova stvara opterećenje. S druge strane, žalosno je da ljudi imaju takvu plaću, istaknula je, zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić, dodavši kako je Grada u Proračunu za 2023. godinu osigurao 1, 4 milijuna eura za sport.